Güneş Enerjisinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Güneş enerjisi, güneş ışınlarından elde edilen güçlü bir enerji kaynağıdır. Güneş ışınları, güneş panelleri aracılığı ile elektrik enerjisine dönüştürülür.
Güneş’ten bir saat boyunca elde edilen enerjinin bir yıl boyunca küresel enerji ihtiyacını karşılayabilmekteyken insanlar olarak dünyaya gelen bu enerjinin yalnızca yüzde 0,001’ini kullanabiliyoruz.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsederken güneş enerjisinin popüler bir konu haline gelmesinin bir nedeni daha bulunmaktadır. Yatırımın pahalı ya da çok verimli olmadığı dönemlerden ucuzladığı ve verimliliğinin arttığı dönemi yaşamaktayız.
Peki, siz çatınıza böyle bir yatırım için hazır mısınız?
Gittikçe artan taleplerin yatırım maliyetlerini düşürmesinin yanı sıra çeşitli teknolojik yenilikler sayesinde panel teknolojisi önemli ölçüde iyileşirken güneş enerjisi depolama sistemleri sayesinde de güneş enerjisi çok daha verimli ve temiz enerji kaynağı haline gelmiştir.
Güneş Enerjisinin Avantajları
- Yenilenebilir Enerji Kaynağı
Güneş enerjisinin tüm faydaları arasında öne çıkan şey, güneş enerjisinin gerçekten yenilenebilir bir enerji kaynağı olması ve dünyanın her yerinde, her gün kullanılabilmesidir. Diğer enerji kaynaklarından farklı olarak güneş enerjisi her zaman ulaşılabilir konumdadır. Güneş enerjisi, güneşe sahip olduğumuz sürece erişilebilir olacaktır. Bilim insanlarına göre güneş ışığından en az 5 milyar yıl daha yararlanabileceğiz.
- Elektrik Faturalarını Düşürür
Enerji ihtiyaçlarınızın bir kısmını güneş panelleri aracılığı ile üretilen enerji ile karşılayacağınız için enerji faturalarınız düşecektir. Faturanızdan ne kadar tasarruf edeceğiniz, güneş panellerinizin kapasitesine, elektrik veya ısı kullanımınıza bağlı olacaktır. Dahası sadece elektrik faturasında tasarruf etmekle kalmayacak, şebekeye geri verdiğiniz fazla enerji için YEKDEM dahilinde ödeme alma imkânına kavuşacaksınız. Elbette bunun için güneş enerjisi sisteminizin elektrik dağıtım şebekesine bağlı olması dışında kullanımınızdan daha fazla elektrik üretmeniz gerekmektedir.
- Farklı Uygulama Alanları Olabilir
Güneş enerjisi çeşitli amaçlar için kullanılabilmektedir. Elektrik veya ısı üretebilir. Güneş enerjisi, elektrik dağıtım şebekesine erişimi olmayan alanlarda elektrik üretmek, temiz suya erişimi kısıtlı olan bölgelerde suyu damıtmak ve uzayda uyduları çalıştırmak için kullanılabilir. Güneş enerjisi, binalarda kullanılan malzemelere de entegre edilebilir. Kısa bir zaman önce “Sharp” şeffaf güneş enerjisi pencerelerini tanıtarak, çok yakında evlerimizin ve ofislerimizin mimarilerinde kullanılan pencerelerimiz ile güneşten faydalanabileceğimizi gösterdi.
- Düşük Bakım Maliyetleri
Güneş enerjisi sistemleri genellikle çok fazla bakım gerektirmez. Onları sadece nispeten temiz tutmanız gerekmektedir; bu yüzden yılda birkaç kez temizletmek gerekmektedir. Bunu bu konuda profesyonel temizlik şirketlerine ücret karşılığında da her zaman yaptırabilirsiniz. En güvenilir güneş paneli üreticileri ürünlerine 20-25 yıl garanti vermektedir. Ayrıca hareketli parça olmadığından aşınma ve yıpranma az olmaktadır. Güneş Enerjisi Projelerinde kullanılan Invertör genellikle 5-10 yıl sonra değiştirilmesi gereken neredeyse tek parçadır, çünkü güneş enerjisini elektrik ve ısıya dönüştürmek için sürekli çalışır. Invertör dışında, güneş enerjisi sisteminizin maksimum verimle çalışmasını sağlamak için kabloların da bakıma ihtiyacı vardır. Bu nedenle güneş sisteminin ilk maliyetini karşıladıktan sonra bakım ve onarım işleri için çok fazla harcama yapmazsınız.
- Teknoloji Geliştirme
Güneş enerjisi endüstrisindeki teknoloji sürekli ilerlemektedir ve gün geçtikçe gelişmeler artmaktadır. Kuantum fiziği ve nano teknolojideki yenilikler, güneş panellerinin etkinliğini artırabilir ve güneş enerjisi sistemlerinin verimliliğini iki, üç katına çıkarabilir.
Güneş Enerjisinin Dezavantajları
- Maliyet
Bir güneş sistemi satın almanın ilk yatırım maliyeti yüksek olabilir. Buna güneş panelleri, invertor, aküler, kablolar ve kurulum için yapılan harcamalar dâhildir. Ayrıca güneş enejrisi teknolojileri sürekli olarak gelişmektedir. Bu nedenle siz yatırım yaptıktan kısa bir süre sonra fiyatlar düşebilir. Ancak gelişen teknolojilerde bu ihtimal sürekli olarak var olacaktır.
- Hava Durumuna Bağımlıdır
Güneş enerjisi bulutlu ve yağmurlu günlerde hala üretim yapabilse de güneş enerjisi sisteminin verimi azalacaktır. Güneş panelleri, güneş enerjisini etkin bir şekilde toplamak için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu nedenle, birkaç bulutlu ve yağmurlu günün enerji sistemi üzerinde gözle görülür bir olumsuz etkisi olabilir. Ayrıca gece boyunca güneş enerjisinin toplanamayacağını da göz önünde bulundurmalısınız. Öte yandan, su ısıtmasının gece veya kış aylarında çalışmasını da istiyorsanız, termodinamik paneller göz önünde bulundurulması gereken bir alternatif olacaktır.
- Güneş Enerjisi Depolaması Pahalıdır
Güneş enerjisi hemen kullanılmalı ya da büyük bataryalarla depolanmalıdır. Şebeke dışı güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan bu bataryalar, enerjinin gece kullanılması için gün boyunca şarj edilebilir. Bu yöntem gün boyu güneş enerjisi kullanmak için iyi bir çözümdür ancak aynı zamanda oldukça pahalıdır. Çoğu durumda, yalnızca gündüz güneş enerjisi kullanmak ve gece boyunca şebekeden enerji almak daha akıllıca olacaktır. Elbette bunu yalnızca sisteminiz şebekeye bağlıysa yapabilirsiniz. Neyse ki, enerji talebiniz gün boyunca genellikle daha fazladır ve bu nedenle ihtiyaç duyacağınız enerjinin çoğunu ürettiğiniz güneş panellerinden yaptığınız üretim ile karşılayabilirsiniz.
- Paneller İçin Geniş Alana İhtiyaç Duyulur
Ne kadar çok elektrik üretmek istiyorsanız, güneş ışığına o kadar fazla ihtiyaç duyacaksınız. Solar PV panelleri çok fazla alan gerektirir. Bazı çatılar ihtiyaç duyacağınız güneş paneli sayısına uyacak kadar yeterli alan sağlamayabilir. Alternatif olarak, bazı paneller otopark alanlarının üzerine ya da bahçenize monte edilebilir ancak üzerine gölge düşmemesi gerekmektedir. İhtiyacınız olan adette paneller için yeriniz yoksa gerekenden daha azını kurmak zorunda kalabilirsiniz.
- Çevresel Kirlilik
Güneş enerjisi sistemlerinde çevresel kirlilik diğer enerji kaynaklarına göre çok daha az olsa da, bir miktar çevresel kirlilik oluşturur. Güneş sistemlerinin nakliyesi ve montajı sera gazı emisyonları ile ilişkilendirilmiştir. Güneş fotovoltaik sistemlerin üretimi sırasında çevreyi dolaylı olarak etkileyebilecek bazı toksik maddeler ve tehlikeli maddeler kullanılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu insanlar için risk oluşturacak sınırda değildir.
Güneş İçin Hazır mısınız?
Bu bilgilendirme güneş enerjisine olan ilginizi arttırdı mı? En iyi teklifinizi bulmanıza yardımcı olabiliriz! İnternet sitemizde bulunan iletişim formunu doldurmanız yeterlidir. Profesyonel kurulum uzmanlarımız üzerinden size geri döneceğiz. Formu doldurarak size daha somut bilgiler ile dönüş yapmamızı sağlayabilirsiniz. Araştırma saatlerinden tasarruf etmek için bir dakikanızı ayırmanız yeterli!